Zapewne każdy ich ma - mniej lub więcej, ale każdy człowiek posiada osobę, która jest dla niego ważna, może jej zaufać, liczyć na jej pomoc, wsparcie. Nie chodzi tutaj o rodzinę, lecz o przyjaciół. Kim dla was jest przyjaciel albo czym jest przyjaźń?
Dla mnie przyjaciel jest osobą, która wykazała się bezinteresownością w moim życiu. Co prawda może zrobić to każda osoba, ale przyjaciel jest kimś, kto robi to z chęcią, nie olewa drugiej osoby w trudnej sytuacji życiowej, próbuje pocieszyć tę osobę w miarę możliwości, udziela rad, pozwala poświęcić sobie dużo czasu na kontakt i na wspólne rozmowy. Nie mam jakiejś wielkiej gromady, ale kilku mi wystarczy. Nie jestem jakimś ufnym człowiekiem (wręcz nieufnym), aczkolwiek z taką osobą mogę swobodnie pogadać o czymś nie mając tej niepewności, iż zostanę wyśmiany.
Co cenię w takich ludziach? Szczerość, otwartość, bezinteresowność, poświęcenie i poczucie humoru, by te chwile były zawsze radosne. Póki co moje sytuacje się nieco wahają (niektóre muszę trochę odbudować), ale myślę, że z czasem wszystko się naprawi.
Tak więc, kim są dla was wasi przyjaciele? Co cenicie u takich ludzi? Dużo ich macie? Jeżeli chcecie to możecie napisać, kto nim jest (ja nie muszę pisać, oni sami wiedzą ;) ).